τα 12 κυπριακά μαδριγάλια χρειάστηκαν την κιθαριστική γραφή του Χατζηελευθερίου

Ο κιθαριστής Νίκος Χατζηελευθερίου, έχει κάνει μια δουλειά-«πακέτο»: πήρε τα «12 Κυπριακά Μαδριγάλια» που συνέθεσε ο Μιχάλης Τρανουδάκης για φωνή και πιάνο και τους δίνει κιθαριστικό ύφος και φως: εργάστηκε για την διασκευή των έργων για κιθάρα και φωνή, τη ζωντανή παρουσίασή τους σε συναυλία, την ηχογράφηση των έργων και την έκδοση παρτιτούρας για όσους θελήσουν να τα εντάξουν στο ρεπερτόριό τους και να τα ερμηνεύσουν.

Διασκευές

Τα 12 Μαδριγάλια του Μιχάλη Τρανουδάκη, σε ποίηση άγνωστου κύπριου του 16ου αιώνα, είναι ένας κύκλος τραγουδιών. Δώδεκα ερωτικά τραγούδια σε μια γλώσσα που έρχεται από πολύ παλιά και τραγουδιέται σαν καινούργια. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε το έργο στη μορφή ντούο για αντρική φωνή και κιθάρα, στο στυλ των αναγεννησιακών τραγουδιών. Την προσαρμογή του έργου για κιθάρα ανέλαβε ο Νίκος Χατζηελευθερίου.

Ηχογράφηση

Ο κύκλος τραγουδιών είναι έτοιμος και θα εκδοθεί σε CD το αμέσως προσεχές διάστημα από τις εκδόσεις «άπαρσις», όπως είπε ο Χατζηελευθερίου στο loaded.gr

Συναυλία

Η σελίδα loaded.gr έγραψε για τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου στη Σύρο με αφορμή το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης. Σε πρώτη εκτέλεση θ’ ακουστούν αυτά τα «12 Κυπριακά Μαδριγάλια» του Μιχάλη Τρανουδάκη για ανδρική φωνή και κιθάρα, στην προσαρμογή που έκανε ο Νίκος Χατζηελευθερίου.

Παρτιτούρες

Ο Νίκος Χατζηελευθερίου ετοιμάζει και την έκδοση της παρτιτούρας για τον μουσικό οίκο Panasmusic (αυτό που οι κιθαριστές κάνουν τα πάντα αλλά αφήνουν για το τέλος τις παρτιτούρες, είναι πολύ περίεργο. Και ο Γρηγορέας το ίδιο με τις διασκευές του Χατζιδάκι και ο Μαστοράκης το ίδιο με τις διασκευές του Μαρκόπουλου).

Διαβάστε τι είπε ο Νίκος Χατζηελευθερίου στο loaded.gr.

Μια άλλη σημαντική κιθαριστική προσωπικότητα, ο Άγγελος Νικολόπουλος, ο οποίος έχει επιμεληθεί τα καταπληκτικά παιδικά βιβλία «κιθαροζωγραφιές», είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης που θα φιλοξενήσει τα κυπριακά μαδριγάλια των Τρανουδάκη-Χατζηελευθερίου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στην Ερμούπολη, την πανέμορφη πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων. Ξεκίνησε από τον Νικολόπουλο το 1994 και φέτος γιορτάζει τα 27 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης.

Δημοσιεύτηκε από τον mvoutsadakis

μουσικός (δάσκαλος κλασσικής κιθάρας) και δημοσιογράφος (συντάκτης εφημερίδων) - musician (guitar teacher) and journalist (newspaper editor)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: