μικρή κιθαριστική ιστορία στα καμένα της βόρειας Εύβοιας

Ο Νίκος, είναι γέννημα θρέμμα των Βασιλικών, ενός χωριού πάνω από το παραλιακό Ψαροπούλι στη βόρεια Εύβοια, που έκαψε η μεγάλη πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας του Αυγούστου. Έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια, ώσπου αποφάσισε να πάρει το δρόμο της Αθήνας για να σπουδάσει μουσική. Είναι καθηγητής κιθάρας.

Ο Νίκος, ήταν ένας από τους χιλιάδες που δεν εκκένωσαν την φλεγόμενη περιοχή κι έμειναν να σώσουν ό,τι σώζεται. Τώρα παλεύει να φτιάξει αναχώματα για τις πλημμύρες που θα έρθουν.

Καταστράφηκαν οι συγχωριανοί του, άνθρωποι που δούλευαν στο δάσος – ρητινοσυλλέκτες, υλοτόμοι, ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι. «Δεν έμεινε τίποτα», μας λέει. Είναι πολύ απογοητευμένος – όπως όλοι μας – με τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης. Αναρωτιέται τι είδους εντολές είχαν οι πυροσβέστες – πρόκειται για το ερώτημα που βασανίζει όλους τους Έλληνες: ο στρατηγικός σχεδιασμός έδωσε απόλυτη και μοναδική ίσως προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής;

Τον ρώτησα λοιπόν για την κιθάρα και το σπίτι του. «Σώθηκαν» μου λέει, «κάηκαν όλα πάνω από το κτήμα και στην αυλή του σπιτιού. Δεν έχω πράγματα αξίας στο σπίτι, μόνο την κιθάρα», μας είπε από το τηλέφωνο. «Κοίταξα να τη γλιτώσω και την έβαλα στο υπόγειο του σπιτιού»…

Τεκμήριο σωτηρίας της αγαπημένης του κιθάρας, η φωτογραφία που μας έστειλε. Δεν είναι ύβρις, πιστεύω, να μιλάς για μια κιθάρα που σώθηκε μετά από μια τέτοια οικολογική και οικονομική καταστροφή που ακόμα δεν τέλειωσε: κάθε μουσικός, θα συμφωνούσε.

Δημοσιεύτηκε από τον mvoutsadakis

μουσικός (δάσκαλος κλασσικής κιθάρας) και δημοσιογράφος (συντάκτης εφημερίδων) - musician (guitar teacher) and journalist (newspaper editor)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: