η υπόσχεση: ντοκιμαντέρ με θέμα την αποτέφρωση νεκρών

Το χρονικό που οδήγησε στην αναγνώριση του δικαιώματος της αποτέφρωσης νεκρών, παρουσιάζει με όλες τις λεπτομέρειες και εξαντλητική ακρίβεια, το ντοκιμαντέρ «Η Υπόσχεση» του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Κώστα Πλιάκου.

Όπως έγραψε ο Κώστας Πλιάκος: «Είκοσι τρία χρόνια προσπαθειών για το αυτονόητο. Η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες για τον πολιτικό κόσμο. Η επιρροή της εκκλησίας και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεπαν τη δημιουργία ενός νόμου που θα επέτρεπε με τη σειρά του τη δημιουργία και λειτουργία αποτεφρωτηρίων και όταν τελικά ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος, συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο που κανείς, από όσους είχαν το δικαίωμα, δεν τολμούσε να πάρει το ρίσκο και να έρθει σε αντιπαράθεση με το κατεστημένο.

Η «Υπόσχεση» είναι η καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας, την οποία σήκωσε στην πλάτη του επί 23 χρόνια ένας άνθρωπος. Θα μπορούσε επίσης να είναι η μικρογραφία του μαραθωνίου που έχει να τρέξει κάθε νομοθετική αλλαγή στη χώρα μας είτε πρόκειται για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση της αποτέφρωσης, είτε για άλλα ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση, με παγιωμένες αντιλήψεις, στερεότυπα, αναχρονισμούς, παραδόσεις, κατεστημένα τα οποία όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη βιτρίνα οικονομικών συμφερόντων. Στο βάθος πάντα υπάρχει το χρήμα.

Η «Υπόσχεση» – σημειώνει ο Κώστας Πλιάκοςείναι ένα ντοκιμαντέρ έρευνας μεγάλου μήκους στο οποίο οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης «αποτέφρωση» ξεδιπλώνουν μια άγνωστη ιστορία πολιτικής διαμάχης.

H ταινία μας είναι ελεύθερη στο διαδίκτυο και θέλουμε να τη δει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος πριν ξεκινήσουμε να τη στέλνουμε σε φεστιβάλ. Το κάνουμε αντίθετα αυτή τη φορά. Δουλέψαμε γι’ αυτή ενάμιση χρόνο. Ελπίζουμε να σας αρέσει», έγραψε ο Κώστας Πλιάκος.

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο YouTube

Η συμμετοχή μας στη δουλειά αυτή, είναι στο μουσικό μέρος. Κεντρικό μουσικό θέμα είναι το υπέροχο κομμάτι του Θεόδωρου Αντωνίου «Νοσταλγία» που ακούγεται στους τίτλους τέλους (κατόπιν ευγενικής παραχώρησης χρήσης του έργου από τον κ. Γουίλιαμ Αντωνίου). Η παρτιτούρα, περιλαμβάνεται στο 7ο βιβλίο της κιθάρας του μαέστρου Ευάγγελου Ασημακόπουλου (εκδόσεις Φίλιππος Νάκας). Επίσης, ηχογραφήθηκαν και ακούγονται μέρη από μια φρέσκια (υπό έκδοση) σύνθεση του συναδέλφου μου καθηγητή κιθάρας Νίκου Ηλιοδρομίτη και μια ακόμη ηχογράφησή μου σε τρόπο φρύγιο, για μουσικό «χαλί».

Δημοσιεύτηκε από τον mvoutsadakis

μουσικός (δάσκαλος κλασσικής κιθάρας) και δημοσιογράφος (συντάκτης εφημερίδων) - musician (guitar teacher) and journalist (newspaper editor)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: