Στο φιλόξενο και ιστορικό κιθαριστικό κατάστημα «Παπαγρηγορίου-Νάκας», βρίσκεται η σειρά βιβλίων που επιμελήθηκε ο Νίκος Χατζηελευθερίου.
Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων με πολυφωνικά έργα σπουδαίων συνθετών της εποχής μπαρόκ, μεταγραμμένα για κιθαριστικά σύνολα: Bach (για 2 έως 6 κιθάρες), Händel (για 5 κιθάρες), Corelli (για 2 κιθάρες σόλο και σύνολο από 5 κιθάρες) και Geminiani (για 5 κιθάρες).
Ξεφυλλίζοντας τα βιβλία που ευγενικά μας πρόσφερε ο διακεκριμένος κιθαριστής (και μαχητικός συνδικαλιστής!), κοιτάζοντας μέρη από παρτιτούρες που επιμελήθηκε, διαπιστώνουμε ότι η έκδοση εμπλουτίζει το κιθαριστικό ρεπερτόριο με νέο υλικό, υψηλών απαιτήσεων, είναι προσεγμένη (παρτιτούρα και ξεχωριστές πάρτες, εισαγωγικά σημειώματα που εξηγούν ορισμένα τεχνικής φύσης θέματα όπως χόρδισμα, δεύτερες κιθάρες κ.α.). Οι μεταγραφές του Χατζηελευθερίου, διευρύνουν το ρεπερτόριο της κιθάρας, με έργα σπουδαίων συνθετών που δεν έγραψαν για κιθάρα – το όργανο δεν υπήρχε στην εποχή τους. Μουσική Händel, Corelli και Geminiani, δεν έχουν οι κιθαριστές. Ο Bach φυσικά υπάρχει στο ρεπερτόριο του οργάνου και δεν φτάνει μια ολόκληρη ζωή για να προσεγγίσει κανείς το έργο του. Όμως η επιλογή του Χατζηελευθερίου είναι μια άγνωστη στον κόσμο της κιθάρας σύνθεσή του (Musikalisches Opfer BWV 1079).
Οι επιμελημένες εκδόσεις του «Παπαγρηγορίου-Νάκα», είναι η αρχή για μια περιπέτεια και μια δοκιμασία στη γοητευτική εποχή του μπαρόκ.

«Τα έργα είναι απαιτητικά, ειδικά αν παιχτούν ολόκληρα (είναι μεγάλης φόρμας).
Αφορούν ασφαλώς «επαγγελματίες» μουσικούς, σίγουρα σπουδαστές Ανωτέρας σχολής στα Ωδεία (πιστεύω πολύ καλό υλικό και για την τάξη Μουσικής Δωματίου), ακόμα και μεγαλύτερα σε αριθμό κιθαριστικά σύνολα με κατάλληλο «μοίρασμα». Όμως, πολλά μέρη μπορούν αποσπασματικά να παιχτούν και από μαθητές μέσου επιπέδου», μας λέει ο Νίκος Χατζηελευθερίου.

Ο Χατζηελευθερίου σημειώνει ότι όσοι ξεκινούν τη μελέτη τους σε κιθαριστικά σύνολα, πρέπει να επιμένουν σε αυτή την ενασχόληση. «Συντελεί τα μέγιστα στην αναλυτική μουσική τους σκέψη αλλά και ανάπτυξη του μουσικού ενστίκτου. Μαθαίνει κανείς να ακούει σωστά, τόσο τους άλλους όσο και τον εαυτόν του», εξηγεί. Τα έργα αυτά έχουν παιχτεί σε μια σειρά συναυλιών του Guιtarte ensemble. Περιέχονται μάλιστα στα δύο CD του συνόλου.
Δείτε – μάλλον… ακούστε – Νίκο Χατζηελευθερίου στο soundcloud: